PARDOSELI HIBRIDE IMPERMEABILE – INSTRUCŢIUNI DE MONTAJ ÎN SISTEMUL PLUTITOR
PARDOSELILE HIBRIDE NEXT STEP, colecție cu stratul de uzură realizat din lemn natural, iar miezul dintr-un compozit mineral. Sunt pardoseli foarte durabile, rezistente și IMPERMEABILE. Miezul DENSCORETM face, ca PARDOSELILE HIBRIDE BARLINEK să fie foarte durabile și impermeabile. Datorită coeficientului ridicat de transfer termic, acestea se dovedesc perfect utile pentru sistemele de încălzire și răcire prin pardoseală (sistemele adezive).
ÎNAINTE DE A ÎNCEPE INSTALAREA
Înainte ca podeaua să fie livrată la locul de instalare, în clădire trebuie instalate uşile și ferestrele și finalizate toate lucrările „umede”, de exemplu: tencuirea, construirea pereţilor despărțitori, zugrăvirea etc. Dacă în clădire există subsoluri sub podea, acestea trebuie să fie uscate și bine aerisite. Lamelele de lemn pot fi instalate în toate spațiile de locuit, cum ar fi: camere, dormitoare, bucătării sau băi și în majoritatea spațiilor publice.
1.
Pachetul care conține lamelele de parchet trebuie manipulate cu grijă în timpul transportului și descărcării pentru a evita orice deteriorare mecanică. Parchetul în ambalajul original trebuie depozitat într-un loc uscat, în poziție orizontală, pe paleți sau grinzi de lemn. Trebuie să existe un spațiu liber de cel puțin 75 mm între pachetele cu parchet și sol. Pardoseala trebuie depozitată în ambalajul său original în camera în care urmează să fie instalată timp de cel puțin 48 de ore pentru a se asigura aclimatizarea acesteia. Umiditatea relativă la locul de depozitare și instalare a pardoselilor trebuie să fie între 45% și 60%. Temperatura aerului ar trebui să fie între +18°C și +24°C.
2.
Umiditatea substratului din lemn (sau a panourilor pe bază de lemn) nu trebuie să depășească 9%. Umiditatea substratului de beton nu trebuie să depășească 2%, iar cel al substratului de anhidrit – 0,5%. Umiditatea substratului trebuie măsurată folosind așa-numita metodă de carbură CM. Rezultatele măsurătorilor trebuie documentate.
3.
Denivelarea maximă admisibilă poate fi de până la 3 mm, măsurată pe o lungime de 2 m. Denivelările locale nu pot fi mai mari de 2 mm pe o lungime de 1 m.
4.
Substratul trebuie să fie uscat, stabil, fără zgârieturi, crăpături și curat, fără contaminare vizibilă cu substanţe chimice, cum ar fi: vopsele, reziduuri de adeziv, grăsime, ceară etc. Ar trebui să se umple fisurile și defectele substratului.
5.
Când instalaţi pe un suport cu plăci ceramice lipite permanent, completaţi toate îmbinările dintre plăci cu o masă de șpaclu utilizând un cuțit de chit. Înainte de a așeza substratul sub plăci, suprafaţa trebuie măturată sau aspirată.
6.
Nu puteţi instala parchetul pe mochete moi, podele din PVC, covoare existente.
7.
Lamelele de parchet pot fi instalate în încăperi cu umiditate periodică crescută a aerului şi expuse stropilor de apă pe termen scurt.
8.
În spații de până la 12mx12m, facem o dilatație de 7mm lățime. Pentru spațiile cu o lățime sau o lungime mai mare de 12m, trebuie să mărim dimensiunea acesteia. Pentru fiecare 0,9m peste 12m, este necesar să adăugați 1mm. Pentru spațiile care depășesc 20m pe lungime sau lățimea pardoselii, trebuie utilizate așa-numitele dilatații intermediare. In baie la montare prin lipire se poate micsora latimea dilatatiei pana la 3 mm.
9.
Este necesar să folosiți un substrat poliuretan-mineral Next Step special din Barlinek. Este important ca substratul să reziste la diferite tipuri de stres pe toată durata de viață.
10.
Lamelele de parchet Next Step pot fi instalate pe încălzirea prin pardoseală cu apă sau electrică. NU TREBUIE utilizate covorașe de încălzire electrice care nu sunt încorporate într-o șapă de beton sau anhidrit.Înainte de instalarea parchetului pe un sistem de încălzire prin pardoseală trebuie efectuată aşa numita încălzire a șapei. Acest proces constă într-o încălzire ciclică a podelii cu scopul de eliminare a umidității reziduale a șapei și presiunilor periculoase a substratului. Procesul-verbal de înclălzire a șapei care descrie întregul ciclu de încălzire este disponibil pe site-ul barlinek.com.
După încălzirea șapei putem începe montajul pardoselii. În cazul montajului plutitor trebuie utilizat un substrat cu cel mai mic coeficient de pierdere de căldură. Va recomandam sa folositi un grund din poliuretan – mineral din oferta Barlinek.
IMPORTANT
• O Cerință esențială în procesul de montaj este efectuarea procesului de încălzire a șapei și pregătirea protocolului pentru acest proces. Informații despre procesul de încălzire a șapei și protocolul sunt disponibile pe barlinek.com. Dacă după terminarea procesului de încălzire a șapei a avut loc o întrerupere de câteva zile în funcționarea încălzirii, înainte de instalarea podelii, setați încălzirea la 21°C și la această temperatură asamblați podeaua. Procesul de încălzire a șapei trebuie efectuat, de asemenea, în timpul verii. În cazul montajului prin lipire de suprafața suport urmați recomandările producătorului de adeziv recomandat de Barlinek.
• Pentru a obţine temperatura optimă după asamblare se recomandă menţinerea temperaturii la nivelul de 21°C în primele 48 de ore, iar apoi creşterea cu 1-2° grade pe zi. Limita de mai sus a încălzirii, care nu trebuie depăşită este de 27°C la suprafaţa lamelei. Indiferent de sistemul de încălzire utilizat, pe tot parcursul anului, în camera trebuie să fie menținută o umiditate relativă în limitele de 45-60%.
Conținutul de umiditate al șapei în cazul montajului pe încălzirea prin pardoseală nu trebuie să depășească:
• 1,8% pentru șapele de ciment, măsurate prin metoda CM,
• 0,3% pentru șapele anhidrit, măsurate prin metoda CM.
• Pentru a nu provoca lucrul neuniform a lemnului și nucleului lamelei, întreaga suprafață a podelei trebuie să fie încălzită. Acest lucru asigură, de asemenea, cel mai mare confort (lipsă de locuri mai reci pe podea).
• Nu se permite acoperirea cu covoare a pardoselii cu încălzire prin pardoseală. Mobilierul plasat pe încălzirea prin pardoseală, de exemplu, canapelele, ar trebui să aibă picioare cu o înălţime de min. 10 cm.
• În timpul montajului plutitor nemijlocit pe șapă se recomandă plasarea foliei cu barieră împotriva vaporilor. Folia trebuie montată cu o suprapunere de 20 cm și lipită cu bandă. Nu este necesar atunci când se folosește un substrat integrat cu o folie rezistentă la umezeală sau cu o folie de aluminiu.
• În perioada de încălzire pot apărea fisuri între lamele ca urmare a activităţii minime a lamelei de lemn.
• La sfârșitul perioadei de încălzire temperatura trebuie să fie micşorată treptat cu aproximativ 1°C sau 2°C pe zi până la temperatura de aprox. 21°C.
11.
Nu uitați, că stratul superior al lamelelor este un furnir din lemn natural. Înainte de asamblare, scoateți lamelele din mai multe pachete și selectați lamelele de culoarea și lungimea corectă.
12.
Nu uitați, că lemnul este un produs natural și fiecare lamelă este diferită.
13.
Înainte de instalare, investitorul sau instalatorul de parchet ar trebui să inspecteze pardoselile și să verifice dacă acestea respectă comanda. Lamelele de parchet trebuie verificate din punct de vedere al calității, finisajului, luciului, culorii, deteriorărilor mecanice și clasei stratului de suprafață și să fie din același lot de producţie (toate informaţiile pot fi găsite pe etichetă, în instrucţiuni sau în fișa produsului). În caz de îndoială, investitorul sau instalatorul de parchet nu ar trebui să folosească nici o lamelă pe care o consideră nepotrivită pentru instalare și trebuie să contacteze imediat vânzătorul. Instalarea unei lamele deteriorate va anula garanția. Când comandați podeaua, luați în considerare factorul de deșeuri de până la 5%.
14.
Este recomandat înainte de a începe instalarea, măsurați cu atenție lungimea și lățimea camerei pentru a planifica în detaliu aspectul lamelelor de parchet. Cunoscând lățimea lamelei (190 mm), putem calcula și tăia lamelele astfel încât lățimea lamelelor din ultimele benzi ale podelei să fie mai mare de 50 mm. O astfel de recomandare este pur estetică și nu afectează utilizarea pardoselii.
15.
Obiecte grele, cum ar fi o insulă de bucătărie și mobilierul, pot fi așezate pe podea.
16.
Instrumente și materiale recomandate pentru instalarea podelei:
• Ochelari de protecție
• Aspirator sau perie de măturat
• Genunchiere
• Mănuși de protecție
• Ciocan de oțel de la 300 g până la 500 g
• Pene de expansiune
• Bloc de batere
• Suport metalic
• Ruletă
• Creion simplu
• Ferăstrău manual pentru tăierea lemnului
sau ferăstrău electric
• Nivelă
• Cuțit de tăiat
• Bandă pentru lipirea foliei
• Substrat Next Step sub parchet
• Bariera de vapori
MONTAJUL
17.
Întindem substratul sub parchet. Substratul trebuie montat tangențial și lipit împreună cu bandă.
18.
Instalarea trebuie începută din partea stângă a peretelui și continuată spre dreapta. Dimensiunea rostului de dilatare trebuie să fie de cel puțin 7 mm. Pentru a avea aceleași dimensiuni ale rostului de dilatare se vor folosi pene de dilatare sau bucăți de scânduri. Rostul de dilatare trebuie realizat de-a lungul perimetrului camerei și în jurul oricăror alte obstacole, cum ar fi coloane, scări, plăci ceramice etc.
19.
Punem marginea scurtă a lamelei următoare la un unghi de aproximativ 20° față de prima și o coborâm. Lamele îmbinate trebuie să fie exact într-o linie.
20.
Putem folosi un ferăstrău manual sau un ferăstrău electric pentru tăierea lamelelor. Nu uitați să lăsați un rost de dilatare de cel puțin 7 mm după tăierea ultimei lamele de parchet. Dacă bucata de lamelă tăiată are mai mult de 200 mm lungime, o putem folosi pentru a începe asamblarea celei de-a doua benzi de podea. Distanța dintre îmbinările cap la cap în două benzi de podea adiacente trebuie să fie de cel puțin 200 mm.
21.
Ultima lamelă de parchet de la prima bandă de podea poate fi, de asemenea, tăiată cu un cuțit ascuțit. Tăiem stratul superior de mai multe ori și apoi rupem lamela sprijinind-o de margine. Pentru marginile scurte ale plăcii, vă recomandăm să folosiți un ferăstrău manual sau un ferăstrău electric.
22.
Ultima lamelă de parchet trebuie lovită delicat cu un suport metalic pentru a nivela orice goluri.
23.
Introduceți lamela din banda a doua de podea la un unghi de aproximativ 20° în lacătul primei plăci.
24.
Asamblarea celei de-a doua lamele în a doua bandă de podea trebuie efectuată prin cuplarea lamelelor pe marginea mai scurtă. Prima lamelă este ridicată la un unghi de aproximativ 20° (vor fi utile pene de sprijin), a doua la un unghi de aproximativ 20° față de prima, introdusă în marginea scurtă (1) și apoi coborâtă astfel încât lamela să se sprijine pe lacătul longitudinal al primei benzi (2). Este important să deplasați lamela ridicată la lacătul longitudinal cu o fisură de ~2 mm.
25.
Lăsăm o fisură de ~2 mm la lacătul longitudinal al primei benzi de lamele (!). Apoi, loviți ușor lamela de parchet la lacătul longitudinal (2). Această asamblare se realizează cu lamelele ridicate la un unghi de aproximativ 20° (1), glisăm în afară penele care susțin lamela (3).
26.
Coborâm ușor (1) lovind lamelele (2) de-a lungul întregii benzi de podea (aveți grijă să nu deteriorați mecanic lacătul lamelei). Suportul de lovire atinge partea proeminentă a lacătului. Nu loviți stratul superior! Instalarea următoarelor lamele de parchet în banda de podea trebuie făcută așa cum se arată în figurile 24, 25, 26, 27.
27.
Asezam drept banda a doua. O apropiem de prima banda (2). Cu ajutorul unei bucati de parchet cuplam doua bucati de parchet (1). Se ridica toata banda in sus in asa fel incat federul sa intre nut din prima banda (3).
28.
Banda ridicata incercam treptat s-o introducem cu federal in nut pe toata lungimea. Delicat loviti parchetul pe toata lungimea benzi(1). In timpul loviri banda parchetului va cadea pe substrat (2).
29.
Toata banda o lovim delicat pe toata latimea parchetului (1). Deasemenea lovim banda de la perete conform cu desenul 6.
30.
Folosind un suport de metal lovim ultimul rând de lamele.
31.
În jurul țevilor de radiator trebuie să trasăm pe lamele găuri cu un diametru mai mare de 14 mm.
32.
Executăm găuri în lamela de parchet. Tragem o linie prin centrul găurilor și folosim un ferăstrău pentru a tăia lamela.
33.
Lipim bucata de lamelă tăiată cu adeziv de montaj.
34.
Nu este nevoie să faceți rosturi de dilatare la trecerile dintr-o cameră în alta. Realizăm aceste rosturi numai la pereţi și alte elemente încorporate permanent în clădire, de exemplu scări, stâlpi și alte obstacole.
35.
Important în timpul montajului. Posibilă montarea „din spate”. Luați întâi placa cu federul pe lungime , și poziționați-o cât mai aproape de latura scurtă (1) Vă rugăm să fixați placa, asigurându-vă că aceasta este îmbinată corect pe latura lungă (2), bateți ușor și îmbinați plăcile (3).
36.
Produsul poate fi instalat în băi și alte încăperi unde se poate vărsa apa. Pentru a preveni pătrunderea apei sub podea (ceea ce poate crea condiții pentru dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului, mirosurilor neplăcute), pe rosturile de dilatare perimetrale trebuie utilizat un etanșant hidrofob flexibil (de ex. silicon).
37.
Rosturile de dilatare trebuie utilizate neapărat în jurul pereților, cădițelor de duș, căzilor, vaselor de toaletă și altor obstacole atașate permanent de sol. În cazul instalării în astfel de încăperi, podeaua trebuie lipită de substrat. Pentru lipirea parchetului trebuie sa folositi un adeziv (clei) special. Mai multe informati pe pagina barlinek.com.
38.
După asamblarea întregii suprafeţe a podelei, instalaţi plintele decorative. Plintele sunt atașate numai la pereți, folosind cleme de montaj sau adeziv de asamblare.
39.
Aspectul natural al podelei se obține prin amestecarea plăcilor de diferite lungimi într-o singură bandă de podea.
40.
Decalajul minim recomandat al îmbinărilor pe marginile scurte ale plăcilor în benzile de podea adiacente trebuie să fie mai mare de 200 mm.